Thought of writing this for my dear readers but have been delayed for so long. Glad that my mom asked me to explain how to make agar-agar kering, so this is for all of you who have been wondering and asking..
It's not that hard to make agar-agar kering. Walaupun aku sering mengeluarkan fatwa sendiri dengan mengatakan kuih tradisional susah nak dibuat and sensitif, but definitely not this one. Ok I lied. Actually nak masak agar-agar ni is easy peasy, tapi proses nak bagi kering tu memang menggugat keimanan and kesabaran tambah-tambah pulak sekarang ni bulan puasa.
First tips yang aku boleh bagi ialah kalau nak buat agar-agar kering ni, paling lambat pun seminggu sebelum raya. Sebab memang take time lama sangat untuk bagi dia betul-betul kering depan belakang.
Bahan-bahan untuk buat ni senang je, takdelah complicated pun. Just pakai gula, gula batu, agar-agar, air, daun pandan, pewarna and perasa kalau suka.
50g agar-agar
400g gula
1 cawan gula batu
6 cawan air
daun pandan/ perisa
pewarna
First of all, masukkan air, daun pandan and agar-agar dan masak sehingga agar-agar totally cair.
Then baru masukkan kesemua gula and larutkan sampai dah takde berbiji-biji. Jangan risau kalau warna dia berubah jadi kehijauan. Tu warna daripada gula and daun pandan. Tapi once dah masukkan dalam acuan or bekas, warna akan jadi jernih balik.
Lepas dah siap boleh lah masukkan ke dalam bekas. Ok here are some tips. Tuangkan dalam bekas about 0.7mm height. Jangan sikit sangat letak sebab nanti lepas dah kering, dia akan jadi lagi nipis sebab proses pengeringan dah sejat air dalam agar-agar ni. That's how we get agar-agar kering.
Lagi satu, kalau boleh masukkan ke dalam bekas yang berbentuk empat segi sebab nanti lagi mudah untuk potong and dapatkan bentuk yang sekata dengan lain-lain. Kalau nak tuang ke dalam acuan pelbagai bentuk pun boleh, tapi rugi sikit la nanti. Better letak dalam bekas empat segi and nanti potong guna pisau berlingkar.
Lepas dah masukkan ke dalam bekas, masukkan 2 sudu kecil perisa and pewarna sikit. Then kacau sampai sekata. Kalau boleh, masukkan pewarna lebih sikit sebab proses pengeringan nanti akan buat warna makin pudar.
Banyak ni dapat untuk 2x bancuhan daripada resipi tadi. Biarkan kering sampai boleh disentuh (about 10minutes) then baru boleh dipotong.
Lepas dipotong, susun semuanya dalam dulang or apa-apa bekas untuk dijemur. Selepas pengalaman yang lepas, pendapat peribadi aku ialah kalau boleh jemur guna bekas plastik and elakkan guna pan besi sebab agar-agar tu maybe akan ade sikit rasa and bau besi lepas dia kering.
And untuk 3 hari pertama proses pengeringan, elakkan cover dulang or bekas dengan menggunakan plastic or apa-apa penutup yang menghalang pengaliran udara. Kalau tak nanti dia akan 'berpeluh' sebab dalam proses evaporation. If it needs to be covered, cover dengan menggunakan kain or surat khabar. Tapi digalakkan untuk exposekan agar-agar ni kepada cahaya matahari supaya makin cepat proses pengeringan.
Selepas 4 - 5 hari atau sehingga bahagian atas dah kering and keras, barulah boleh balikkan ke muka yang bawah, so that atas bawah akan kering sepenuhnya.
Inilah hasilnya lepas dah siap. Luarnya kering and keras tapi dalam masih lembut and kenyal macam jelly. Sedap sangat.
Kemudian bolehlah disusun and disimpan dalam bekas. Kalau sanggup, tunggulah sampai raya baru makan. Kalau tak sanggup, sekarang jugak pi serang!
0 comments:
Post a Comment