Lauk Peliks
Tadi aku masak. Seriously guys, kalau tengok lauk atas ni nampak biasa je kan..
"Elehhh ayam masak kicap dengan sayur kobis bunga goreng je." Eh apa? Elehhh kau cakap?
Tau tak daripada lauk ni datang satu idea yang sangat dan amat bijaksana yang belum pernah ada sesiapa try??!
Let me story first.
Untuk sesiapa yang hebat memasak, dia mesti tau kalau nak masak ayam masak kicap kena goreng ayam tu dulu. And ramuan untuk menggoreng ayam tu ialah serbuk kunyit dan garam ye. (At least ni style mak aku selalu masak) So masa aku bukak bekas yang selalu simpan serbuk kunyit, aku perasan warna dia tak macam biasa. Then masa aku gaul ayam tu dengan serbuk kunyit tu, aku bau dia macam pelik sikit. But takpe. Boleh lagi ni. Masa aku goreng, aku pakai minyak baru. But somehow ayam aku lagi coklat daripada biasa. Takkan minyak tu cepat kotor kot? Biasa aku goreng ayam takde masalah punnn..
After siap-siap masak, aku pun makan. Dia punya sedap tu luarbiasa. Agak mentekedarah aku makan tadi. But still, aku rasa tu bukan serbuk kunyit. Tu mesti serbuk lain. So after habis makan, aku tanya housemate aku.
Farah: Yang dalam bekas tu bukan serbuk kunyit kan?
Housemate: Bekas yang mana?
Farah : Yang paling bawah tu. Tu serbuk kari ye?
Housemate: Ha ah.. Asal?
Farah: Ohh.. Tadi aku goreng ayam salut serbuk kari.
Kehkehkeh... Sedap gila kot. Tambah sedap bile masak ayam masak kicap camtu. Marvelous!
Padanlah masa aku tengah masak, ada sorang housemate tegur aku..
"Kau masak kari ye Farah?"
Masak kari???
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment